Skriv ut

Slagg går på bandy

Lördag morgon och kulturstrategerna i redaktionen har hela veckan sett fram emot Inomhus-SM i dragkamp. Denna klassiska sport där muskler och hjärna får fungera i fulländad symbios.

Slagg går på bandyFör de flesta kan sporten verka simpel, men ack vad de bedrar sig. Det handlar inte bara om att vuxna män drar i ett snöre, utan det är ofta de små detaljerna som avgör, exempelvis hur många som står på varje sida om snöret, samt hur starka de är. Sporten indelas i grenarna lag och individuellt. Det finns även undergrupper, där det främst är typerna av snöre som varierar. Varianterna inom sporten är otaliga, men nämnas bör den stående inledningsgrenen Föredrag (som testar utrustningen och säkerheten före varje gren), Fjolldrag (med kolaremmar), Brynjedrag (med Pripps folkölsringar), samt det allt vanligare Bidraget.

Men, då var det stängt... Som sagt, hela Köpings månghövdade kulturelit stod i den arla lördagmorgonen och köade utanför KMV´s grind och försökte forcera densamma för att få se sina hjältar i aktion. Mannen på gatan iförd portfölj och toppluva gick då förbi och kastade i förbifarten ur sig att hela arrangemanget var inställt på grund av dåligt väder! - Häng med på bandy , sade han kavat. - Men vi har ju ingen portfölj ju , suckade vi uppgivet. Då kläckte Kenneth ur sig att gammelfar Goglund är försedd med dylik utrustning. Vi tog lämmel-tåget till Centrum, där vi i fristil morsade på Valle vilket vi alltid brukar göra vid festliga tillfällen. Valle anklagade inte utan anledning alla imaginära måsar för att vara falsk-spelande frälsningsarmésoldater.

Efter en komplett krogrunda (nåja, det gick väl ganska fort) befann vi oss utan att riktigt veta hur vid Gogis boning. Strax innan första ringsignalen ljöd, öppnades dörren av en yster Roger som genast fattade galoppen.
- Här skall ni få känna på en stadig bandyportfölj, skanderade han.
- Ååh, känn på den, stönade Knet.

Hello Cleveland!

Fem minuter innan start sjuder arenan av aktiviteter. Bandystadion är en häxkittel av värme och gemenskap. Funktionärer kastar vatten på isen, bollkallar sprider ut bollar bakom målen, föråkare sliter på isen för att nödvändiggöra spolritualen, huvudansvarige placerar ut publikkulisserna och sätter i kassettbandet med hemmapublikens jubel i bandspelaren. Speakern påpekar försynt att linjemännen permitteras med nuvarande uppläggning av spelplanen, eftersom linjen i hans ögon saknas, eller göms under nån jäkla planka. Så kan vi inte ha det, utbrister han förtvivlat.
- Torka glöggimman från glasögonen skriker den månghövdade publiken med en mun. Linjerna befinner sig nämligen utan tvekan på sina rätta positioner, vilket speakern tvingas inse.

Holiday on Ice

Båda lagen får avslag, Sudden tar en djup titt i portföljen och finner ett och annat. Invirade i silkespapper ligger korvmackor i mängd, i termosarna kluckar glöggen varmt. En tyst minut av tacksamhet riktas till herrskapet Goglunds lov.
- Här hoppar inga halta hönor, utbrister Kicki och snörar på sig bandyrören. Koncentrationen riktas nu mot de mystiska oranga strecken och punkterna som vissa av oss ser i korta ögonblick. Ingen förstår fenomenet, förrän speakern ropar ut i högtalaren att detta är bandy i världsklass!
- Åfan, utbrister vi och dricker därtill.
Plötsligt är det halvlek och kön till korvkiosken växer lavinartat. Vi ger oss in i kampen om de åtråvärda köttbiprodukterna och lyckas komma över ett mindre parti. Samtidigt dras vinnarna i lotteriet.
- Men vi har ju inga lotter, skriker någon gällt.
- Jodå, det har vi visst det, utbrister Sudden lakoniskt. För i portföljen ligger mellan korvmackorna lotter till var och en av oss bandy-freaks. Tacksamheten mot Goglunds blir nu närmast olidlig. Ett efter ett av våra lottnummer ropas ut i högtalaren och till sist inser vi att alla elva har vunnit. Vi är därmed utsedda att spela nästa match. Men hur det gick, är en helt annan historia. Vi pulsar belåtna hemåt i vinterkylan efter ännu en härlig bandyupplevelse.

Andra kapitlet

Andra halvlek fortlöpte planenligt och påminde i hög grad om den första.