Skriv ut

Du är ett "klysch-huvud"!

Grunden har väl säkert lagts för flera årtionden sen men under slutet av 80-talet och framförallt nu i 90-talet har det brutit ut på allvar. Klyschhuve (även känd under det latinska namnet mêdi askallé) är en psykiskt betingad farsot som sprider sig som en löpeld bland världens folk och min bekantskapskrets. Det finns också teoretiker som påstår att det inte är en sjukdom utan en omprogrammering av våra hjärnor som pågår.

Ni har väl inte missat att vi alla håller på att tappa vårt talföre, att vi mer och mer blir som papegojor som bara härmar ljud och ord utan att veta vad de betyder. För varje bokstavskombination som ett klyschhuve lär sig från TV så utplånas 25 av de som tidigare fanns i personens ordförråd. Radio och tidningar är inte riktigt lika farliga men har ändå en förtvinings- faktor på 1:7.

Är ni med på resonemanget?

Okej, jag har växt upp under 60-, 70- och 80-talen och även då känt av detta nedbrytande fenomen men det är nu på 90-talet som det brutit loss på allvar. Tidigare var det ganska oskyldiga klyschor som letade sig in i våra sällskapsliv. På 60-talet var jag ganska liten och ofarlig och symptomen fanns i ganska oskyldiga former såsom Kalle Ankas jultomte ("säg mama") och Grevinnan & Betjänten ("same precidure as last year"). 70-talet fortsatte utvecklingen i ganska snäll takt. Det var Fleksnes ("deijo"), Emiiiil och kanske framförallt den alltmer tydliga invasionen från ett gäng galna engelsmän (och en amerikan) under namnet Monthy Python´s Flying Circus med förgreningar i hotellbranschen ("que?, I´m from Barcelona"). 80-talet bjöd på en accelererande utveckling. Människorna tillbringade mer och mer tid framför TVn och de språkätande vågorna tog mer och mer överhanden för att under 90-talet mer och mer ersätta språket med slitna klyschor.

Utvisa de skyldiga, och ge apan i dig en chans!

Nöjesmaskinen/massakern ("Krama varandra i trafiken", "det går lika bra med selleri", "rattmuff på"), Galenskaparna & After Shave ("Hå å hej mä farbror Frej", "Hej då Macken", "Läget Spanarn?, Hyggligt" ), Lorry ("de e mycke nu", "ja ä skeptisk", "tänkte inte på det"), Kurtan ("Har du koskräck?"), Svullo ("saaaa" och allmänt bröl), för att inte tala om seriefigurerna av Uffe Lundkvist (Näsan, Assar, Razor), Jocke Lindengren (Krystmarodören, SSB&RDF), Joakim Pirinen (Socker-Conny), Charlie Christensen (Arne Anka) som är några av de svenska medioterna som håller på och förstör mitt sällskapsliv.

Värst har de senaste åren först Hassan och sedan Percy´s pojkar varit. Sen den första omgången av "I manegen med Glenn Killing" har våra ordförråd decimerats totalt…

Är det bara jag som insett att Apornas planet, del tre var den verkliga 1984??? George Orwell var en nolla! Okej, för er som inte sett Apornas planet del tre kan jag kort referera ur minnet. Tre apor landar på jorden i en tidsmaskin. De har rest i tiden för att komma undan det slutgiltiga kriget och landar i vår tid. De är mycket intelligenta, kan prata (konversera, inte härma) och berättar att i "deras tid" kan inte människorna längre prata utan bara utstöta primitiva läten... Börjar ni fatta poängen??? Framtidens människor kommer att ha ett ordförråd som en normalpapegoja! Barnbarnen sitter i sin bur och rabblar vidriga klyschor.

Det finns två andra teorier: Hunden som bara gillar Q (bok av Hasse Alfredsson) finns på riktigt men har läst kostböcker och börjat variera sina matvanor. Numera äter han alla bokstäver och har fått jävligt många valpar...

Den andra teorin hänger ihop med nutidens andra stora farsot, aids. Har ni märkt att aids och klyschhuve har ökat lavinartat under samma tidsperiod? Tror ni att detta är en tillfällighet? Det är klart att inte aids kommer från afrika, det är klyschmakare såsom Hasse&Tage, Povel, Martin Ljung, gamla sportreportrar, John Cleese, Peter Sellers, Svullo, Anders Eriksson, Kurtan, Ronny & Ragge, Fredrik Lindström och Schyffert som ligger bakom hela skiten.

Så passa er jävligt noga för humor, klyschor och country!

Läs Slagg, det humorfria alternativet.

PETER GUSTAFSSON