Skriv ut

Love Kings mot stjärnorna

Kommer ni ihåg Christies? Köpings flower-power-poppare som gjorde en maxi och två singlar för ett par år sedan och var ett av de ledande banden i den stora köpingsvågen. Vad hände sen? En efter en flyttade de till Stockholm där bandet splittrades efter en tid. Per Svensson påbörjade läkarstudier och hobbyspelade med Tommy Linna i Apple War, Mats Landberg lyckades ta sig in på Sveriges Radio och är idag en av dess mest namnkunniga tekniker, jobbar mycket med Klang & CO.

Jonas Beckman studerade musik och spelade vidare en tid med Lasse Kyläkorpi och Johan "Iso" Israelsson i White Heart Cherry Men.

1989 flyttade Iso till Malmö för att tillsammans med svågern (och mannen bakom Sing Sing and the Crime) Stefan Berg plus två kompisar bilda Love Kings. Iso har alltid varit trendkänslig vilket en del föraktar, men det är ofta av de som lever med samma musik som 1979. Det är inte förvånande att musiken har inslag av både hip-hop och Manchesterpop a'la Happy Mondays - och den är jävligt kul!

EMI nappade direkt

En demo spelades in i höstas och vakna Magnus Nygren på EMI åkte ned till Malmö i november och berättade att han gillade attityden men tyckte att låtarna var för svaga och bad dem spela in mer material i EMIs studio i Stockholm. I mars spelades debut-singeln "We Got a Better Beat" in och den åttonde april låg den på skivdiskarna.
Att det var just EMI som hann först (även Telegram var intresserade) är nog bra. De verkar vara mycket vakna just nu och har ett stall som innehåller nästan hela svenska eliten: Roxette, Wilmer X, Eldkvarn, Bebop!, Jakob Hellman, Magnus Johansson, Kajsa Grytt och även Docenterna och Perssons Pack lär vara signade - Love Kings får ett gott sällskap alltså!

Lovande debut!

We Got a Better Beat har en hitpotensial som Christies aldrig var i närheten av, jag har även testat den på stans DJ nr1 som tände direkt. Med rätt marknadsföring bör den kunna invadera både dansgolv och vardagsrum (räkna med att hitta "papp-Iso" i skivbutikerna). B-sidans Apples & Peaches är betydligt rockigare/stökigare och ger en bild av hur bandet låter live.
Under bandets korta livstid har de inte hunnit med så många spelningar men förutom ett par spelningar på hemmaplan har de hunnit med ett par "kändispartyn" i Stockholm med namn som Orup, Magnus Frykberg, Christian Falk och Dolph Lundgren (!!!) i publiken. Att de dyker upp i Smedjan framöver är väldigt troligt!
En lp skall komma i augusti/september och dessförinnan ännu en singel. Så bli inte förvånade om ni får se Iso på TV, eller rättare sagt King Iso som han kallar sig numera (kanske Papa Iso snart, han lär bli far inom kort). Övriga medlemmar är Jupiter Dee, Jesus Lee Jr och Rocky Go Go.
Håll ögonen öppna och kom ihåg namnet Love Kings.

Peter Gustafsson