Skriv ut

HOBBEX - 30 års MAGI

Den gamle journalistgurun Tommy Jacobsson tyckte nåt år efter att han lämnat mig ensam med Rock-Riff:
- "Du borde göra en Hobbexartikel"
I ett antal år har den idén gnagt nånstans i bakhuvudet - men hur skall man i text kunna göra ett rättvist reportage om fenomenet Hobbex - Pojkbibel genom decennier

Man kom fram till att "The Hobbexartikel" är omöjlig att göra idag - lika omöjlig som The Hobbex är idag. Det här är en nostalgisk hyllning till ett fenomen som knappast dagens dataspelsgeneration fattar ett dyft av.
En generation som aldrig kan förstå hur vi dreglade i timmar över ett nytt nummer av THE Bible med otroliga prylar som "El.Gitarr "Planka" med dubbla kontroller, en mikrofon, rostfria strängar", "Snabbgashandtaget för riviga starter" som utannonserades som rafflande nyhet i mer än ett decennium osv.

 

Ur-Hobbex

Första numret av Hobbex föddes i Borås hösten 1961 - en katalog som i mina ögon har minst lika stort kult-värde som första exet av Kalle Anka. Bo Lycksén och Jan-Ove Nilsson hade startat verksamheten på våren samma år med att i huvudsak exportera Jofa-tält till Tyskland. Men framtidens melodi skulle klinga annorlunda.
Genom 60- och 70-talen var Hobbex kungen på postordermarknaden. Katalogen bjöd på en mängd olika genrer, alla var fantastiska på sitt sätt.

Diverse bizarra genrer

Byggsatser - elektroniska vidunder såsom Polisradioapparater, bil-, båt- och flygmodeller och ritningar på racerbåtar & kanoter i masonite var otroligt upphetsande men priset låg långt över tidens veckopeng.
Skämtartiklar - var den avdelning som passade ens plånbok bättre. Nyspulver, stinkbomb, hundlort, sockerbit med fluga och pruttkudde måste ha sålts i miljoner på den tiden.

Moppedelar - eftersom man i huvudsak vände sig till pojkar i puberteten (bl.a köpte man varje år adressregister över landets alla 16-åringar) så var moppedelarna en av de viktigaste ingredienserna. Drev, planade topplock, ställbara munstycken och annat förbjudet "som bara fick användas på inhägnat område var hårdvaluta liksom häftiga prylar som Buffalostyre (mattsvart), dekaler och snabbgashandtaget...

Böcker - "Lär er tankeläsning och buktaleri", "Personlig magnetism och hypnotism", "Sibyllans spådomsbok" och "Konsten att umgås med flickor" är några fina verk ur historien som säkert många av dagens företagsledare läst i sin barndom.
Nyttoprylar -röntgenglasögon, irrglasögon, toalettstolsaskkopp, stripteasepenna och tandsvärta var svårt att klara sig utan.

Utförsbacke sen 1983

Vårens 1983 köpte postorderjätten Josefssons Hobbex och sedan dess är inget sig likt. Den 32-sidiga svartvita katalogen har förvandlats till en 154 sidig i fyrfärg på blankt papper. Borta är 99% av all kult och istället dominerar mini-TV, Nintendo, Crown-stereopaket, kromade fälgsidor i plast samt hela verkstäder och gym för gillestugan. Och El.gitarr "Planka" har ersatts av Kingston, Epiphone, Big Sound och Fender made in Japan - undrar om de har rostfria strängar?
Några spår av en förfluten tid kan man dock hitta efter ett par timmars letande: Masonitebåtsritningarna, nyspulvret och irrglasögonen är kvar och även "Snabbgashandtag. Toppnyhet för alla mopedister. Med snabbgashandtaget monterat på mopeden får du hypersnabba riviga starter".

Nya klassiker

Man kan faktist hitta en del nya prylar också som är värda att inhandla, eller vad sägs om: Videoprocessor a'995kr "bli din egen videoproducent", självlysande kondomer eller en "Hot Dog Maker - en suverän mini-korvkiosk hemma i köket som grillar 2 korvar och värmer 2 bröd - samtidigt".

Men annars...
Ja må du leva - nu kan du dö.

Peter Gustafsson


Hobbexklassiker:


Irrglasögon
Elgitarr plankan (m rostfria strängar)
Konsten att umgås med flickor (boken)
Patronkniv (m blå plastkula)
Mecki den lille storrökaren
Röntgenglasögon
The Sugarcube collection
Chockvibrator
The Pruttkudde (!!!!!)
Snabbgashandtaget (för riviga starter)
The Rocketstyre collection
The Pin-up kortlek- & dekal-world
Them fuckin' gummimaskers
The kassaskåps-Bible
Di ritningskålläckschiån (nimrod, flugan)
Måppetrimdelar (får INTE användas)