Skriv ut

Cato Cacklar...

Gråmulen tisdag, det är halvfullt i salongen. Två medelålders mullisar med fyrkantiga TV-glasögon sitter och gäspar vid ett bord. En skitig SAAB 99 kryper förbi utanför fönstret och de båda mullisarna följer den med blicken som om det vore matchboll i Wimbeldonfinalen. Här finns inga finansvalpar med kreditkort i baren.

Nej, här finns inte ens nån personal. I varje fall ingen synlig. Men inifrån storkökets majonnäsindränkta skrymslen hörs ett fasligt skrammel. Det låter som de talrika och alltid lika händiga kokerskorna håller på att diska tallrikar med en ånghammare.
Trycker man på en liten knapp kommer genast en av damerna lunkande och på ett nafs har man sålt sin själ för en tallrik dallrande fläskpannkaka med lingonsylt. Och sen lättölen... En livgivande drog som bara kommer till sin rätt i repade Ikea-glas med flottiga fingeravtryck, både in- och utsidan.

Hemligt vapen

Nu återstår att välja en bra plats vilket inte alltid är så lätt. Skall man sätta sig bredvid de bredbakade gossarna från Gatukontoret eller kanske bakom de storbystade sekreterarna från socialförvaltningen. Eller varför inte bredvid hon den där rödhåriga lite runda damen med, hmm...
Oj! Nu höll vi på att glömma råkostsalladen, detta skolkökens hemliga vapen!
Till slut bestämmer vi oss för hörnan under TVn där utsikten över den intressanta biltrafiken är fin.
När TVn är på undrar man varför inte jänkarna har lagt ner CIA. Ja inte jägarn behövs det några spioner när svenska sossar trängs framför TV-rutorna för att bli amerikaniserade av CNN.

Innan TVn kom hit kanske här hängde en röd flagga med texten: frihet, jämlikhet, broderskap. Idag passar texten "Lantbiffar med brunsås" bättre...

Okända begrepp

Men stämningen är god bland borden, tanterna sörplar kaffe och snackar om småkakor medan gubbarna mumsar på fläskpannkakan och diskuterar kornstorleken på grus.
Istället för röda flaggor har personalen röda rockar, borden röda dukar och taken röd färg.
Detta är den enda restaurang där varken hög- eller lågkonjunktur har den minsta synbara effekt, där tiden tycks stå stilla och stress är en sjukdom.
Här finns ingen som köper arbetsgivarsnacket om att svensson är lat och tar ledigt för mycket. Här kommer man ingen vart med sådant prat. Nej, ingen av gästerna vill konkurrera med asiatiskt slavarbete eller tysk SS-mentalitet. Här tävlas på lite andra villkor.

Femton kåldolmar i minuten!

Lågkonjunkturer beror inte på slöa jobbare, för höga löner eller den offentliga sektorn. Det beror främst på att produktionen under den högkonjunktur blir större än efterfrågan. Men sånt kommunistiskt skitsnack är det väl ingen som tror på längre. Inte ens på Folkets Hus.

Mats Cato

Capital is democracy - communism is dictatorship.