Skriv ut

Holiday Light

Är du Pank?

Och du vill ändå hitta på nåt annat än att sitta hemma i din etta med kokvrå och käka vita bönor direkt ur burken? Då har Slagg några trevliga alternativ till dig. Välkommen till holiday light! Tag fram din gamla damtralla, låna upp dig på en cykelkärra, picnic korg, termos, knäckebröd, rutig filt och andra oumbärliga attiraljer och bege dig ut i landskapet. Slaggs exotiska patrull tog en 15-milarunda och kan rekommendera:

Kungsör:

Rundelborg vid Jägaråsen. Fin utsikt, sliten ridbana och korsformad grop som en gång skulle bli ett slott. Urskogen åt Katrineholmshållet med stengärde, stora träd och varggropar är värd en visit. Det är gott om lummiga hagar och ängsmarker runt om i kommunen. En runsten finns också vid Runsten i "centrum".

Arboga:

Ågårdarna och den gamla trästaden är fin i sig själv och värd en rundvandring. Vid Hjälmare kanal kan ni begå bäverjakt eller kolla in slussarna som ryska krigsfångar byggde. I Götlunda finns Kung Sigges sten att beskåda (vem nu han var?).

Köping:

Ströbohög är en klassisk picnic-plats. I högen skall enligt sägnen en skattkista vara gömd, vaktad av en drake. Korslöt är inte bara platsen för golf, här finns också en skans med 500m långa murar. Skovsta skans är ännu en fornborg eller "stenhög" och ligger på Ullvi Backar. Norsa båtgravfält är också ett nära resmål. Tyvärr lite misskött men intressant med sina lämningar från yngre järnåldern. I Häljesta (E18 vid Tre Snäckor) finns 200 hällristningar, bl.a "en bågskytt med kraftigt markerad fallos".

De kunde redan för 3000 år sedan!

Kolbäck, Strömsholm & Stora Rytterne:

Årby gravfält vid utfarten mot Västerås visar upp två häftiga sk skeppssättningar och annat kul från yngre järnåldern. Strömsholm är med sitt slott, kanal, fåglar, hästar, kvinnliga hästrytterskor och lummiga ekhagar klart värt ett besök. När ni ändå är i Strömsholm får ni inte missa Stora Rytterne med sina två kyrkoruiner med fina runstenar och fornborgar i närheten. Hyggligt fräckt!

Och det finns mycket mer att se. Köp upp er på Länsmuséets bok "Västmanland - mälarbygd, bruksbygd, bergslag" och ge er ut. Och glöm inte muséerna där man också hittar mycket intressant.

LYCKA TILL!